Szellőzőgép hatása a levegő páratartalmáraA lakások levegőjének páratartalma nagy részben függ a használattól. Egy olyan lakásban, ahol több ember lakik, gyakrabban főznek, mosnak és zuhanyoznak, a keletkező pára mennyisége is lényegesen nagyobb. A nem jól szellőztetett lakásokban a páratartalom olyan szintre emelkedik, amely táptalajt biztosít a penészgombák és ezáltal az atkák elszaporodásának, egészségtelen környezetet teremtve a lakók számára.

A szellőzőberendezés megakadályozza a tartósan magas páratartalom kialakulását. Megszűnik az ablakokon, falakon a páralecsapódás, megfelelő életkörülmények hiányában eltűnnek a penészgombák és a poratkák is. Zuhanyzás vagy felmosás után a felületek száradási ideje töredékére csökken. A nem jól alászigetelt, felvizesedő épületek falainak és levegőjének kiszárításában is rendkívül hatékony, így biztosít egészségesebb levegőt a lakótérben.

Az év nagy részében a levegő szárítása hasznos, de télen előfordulhat olyan állapot, amikor a levegő túlzott kiszárítását okozhatná a berendezés. A megfelelően szellőztetett lakások levegője télen szárazabb mint nyáron, ugyanis a levegő felmelegítésének természetes velejárója a levegő relatív páratartalmának csökkenése. Amennyiben a használati szokások vagy a lakók száma miatt nincs elegendő belső nedvességképződés, fennáll a levegő túlzott kiszáradásának veszélye, ami a fából készült épületszerkezetek vagy berendezési tárgyak károsodását eredményezheti.

A levegő kiszárításának veszélye az alábbiak alkalmazásával csökkenthető:

  • használjon páratartalom szabályzással rendelkező berendezést. Amennyiben a belső levegő páratartalma túl alacsony, a berendezés csökkenti a befújt és elszívott levegő mennyiségét. A lakás használata során légtérbe jutó nedvesség így lassabban távozik el, ezért emelkedik a levegő páratartalma
  • elérhetők entalpia hőcserélős berendezések, amelyek az elszívott levegő páratartalmának egy részét átviszik a befújt levegőbe, így a lakás használatának mértékében emelkedik a levegő páratartalma (önállóan pára termelésére nem képes)
  • helyi hideg/meleg párásító berendezések elhelyezésével szabályozható a levegő páratartalma

A szellőzőrendszerbe gőz-légnedvesítő beépítése nem javasolt. Ennek elsősorban egészségügyi okai vannak, ugyanis a zárt és sötét csőhálózatban a légnedvesítőből normál körülmények között is kicsapódó kondenzátumban fennáll a baktériumok elszaporodásának kockázata.