A megfelelően méretezett szellőzőrendszer biztosítja a huzatmentes, csendes szellőztetést, valamint a költséghatékony működést. A beépítendő szellőzőcsövek és a készülék kiválasztása a szellőző levegő mennyisége alapján történik, ezért alapvető a pontos légmennyiség meghatározása. Ha túl kevés, vagy túl sok a bejuttatott levegő, az egyaránt problémákat okozhat. A pontos légmennyiség meghatározása az alábbi táblázat segítségével történik:

Mennyi szellőző levegőre van szükség?

A három számítási módszer közül azt kell figyelembe venni, amelyik a legmagasabb értéket adja. További fontos kritérium, hogy meg van határozva a minimális légcsereszám, ami 0,5 1/h. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy 2 óránként egyszer az egész lakás levegőjét ki kell cserélni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan ilyen légmennyiség mellett muszáj dolgoznia a szellőzőrendszernek. Amennyiben az épületben senki sem tartózkodik(munkaidő, nyaralás, stb.) lényegesen kisebb légmennyiség is elegendő, de szükség esetén a rendszernek tudnia kell teljesíteni a fenti paramétereket. A szellőző csőhálózat és a szellőzőberendezés méretezése mérnöki munkát igényel, melyben készséggel állunk rendelkezésére.