Szellőzőberendezések technikai kialakítása 2 Szellőzőberendezés Szellőzőberendezés mennyezetre függesztve Szellőzőberendezések technikai kialakítása 1

 

A berendezések, technikai kialakítás szempontjából lehetnek függőleges elrendezésű, oldalfali berendezések vagy vízszintes kialakítású, mennyezeti/oldalfali készülékek. Az oldalfali típusok esetén a levegő oldali csőcsatlakozások a berendezés tetején helyezkednek el. Ezek a készülékek lábakra is állhatók, mely nem tartozék, de a gyártó palettájáról elérhető. A másik lehetőség a vízszintes kialakítású mennyezeti/oldalfali készülék, ennek a két végén vagy az oldalán(csak bizonyos típusoknál) helyezkednek el a levegő csonkok. Az oldalfali kialakítású készülékek műszaki adatai kedvezőbbek, ezért ezeket használják gyakrabban. A berendezések méretei modulárisak, tehát hasonlóak más háztartási nagygépekhez, elhelyezésük így kevesebb teret vesz igénybe. Ennek értelmében akár bútorba beépíthető vagy lábra/oldalfalra elhelyezve hasonló méretű helyet foglal el mint egy mosógép vagy hűtőszekrény. A készülék és a csatlakozó csővezetékek méretei miatt a rendszernek nem elhanyagolható a helyigénye. Ügyes kialakítással azonban elrejthető és nem a hasznos térből vesszük azt el, például gyakran helyezik el mosó vagy szárítógép fölött.

A berendezést csakúgy, mint a csőhálózatot az épület hőszigetelő burkán belül érdemes elhelyezni, az üzembiztonság és a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében.

szellőztető készülék plafon alattszellőztető berendezés szekrényben