Társasházi lakásokba is beépíthető a berendezés?

Minden tartózkodás céljára szolgálóépületbe javasolt a beépítése. Lakások esetén a kivitelezése nagyobb körültekintést igényelhet, de általában megoldható. Kis lakásokban az egy főre jutó légmennyiség még kevesebb, ezért ezeknél a lakásoknál még fontosabb lenne a szellőzőrendszer kialakítása. Gépeink egészen kis méretektől rendelkezésre állnak, a lakások igényeinek ellátása érdekében.

Hol helyezhető el egy szellőzőgép?

A berendezést az épület fűtött részében kell elhelyezni úgy, hogy a szűrőcsere és a karbantartás biztosított legyen. Jellemzően gépészeti térbe, gardróbba, mosókonyhába, garázsba vagy fürdőszobába telepítik, szabadon vagy beépített szekrénybe rejtve. Az oldalfali készülékek falra rögzíthetők vagy lábra (külön tartozék) állíthatók, lapos készülékeket a mennyezetre függesztve lehet elhelyezni. A készülék alján kicsöpögő kondenzvíz szifonjának 8-10cm helyet biztosítani kell, melyet a lefolyóhálózatba kell kötni.

Mekkora helyigénye van a szellőzőgépnek?

Az oldalfali készülékek kialakítása háztartási nagygépekkel moduláris, tehát hasonló méretű, mint egy közepes hűtőszekrény. A falra úgy felszerelhető, hogy alatta egy mosó- vagy szárítógép elhelyezhető. Az oldalfali gépek csatlakozó elemeit (hangcsillapító, osztódobozok) és a lapos gépeket mennyezet alá szabadon vagy álmennyezetbe rejtve lehet elhelyezni. Mennyezeti gépek és csatlakozó elemei szabadon vagy álmennyezetbe szerelhetők, figyelni kell a kondenzvíz elvezetésre és álmennyezet esetén szervizajtó kialakítására.

Hogyan kell üzemeltetni a hővisszanyerős szellőzőt?

A készülék alapbeállításait a beüzemelés során elvégezzük. Ezután a felhasználó a saját maga által választott üzemmód (manuális, program, automata) szerint tetszőlegesen működtetheti a gépet. A berendezés állandó üzemű, azaz csak karbantartás idejére ajánlott kikapcsolni. Tartós kikapcsolt állapot esetén a hálózatban kondenzáció keletkezhet vagy rovarok telepedhetnek meg benne, ezért feltétlenül kerülni érdemes.

Lehet hűteni, fűteni a hővisszanyerős szellőzőberendezéssel?

A gépekben elhelyezett magas hatásfokú hőcserélő a belső levegő hőmérsékletéhez közeli hőmérsékletre hozza a kívülről beszívott levegőt télen és nyáron egyaránt. Ez azonban nem fűtés, hűtés, arra csak megfelelő külső hőmérséklet esetén alkalmasak, az úgynevezett bypass üzemmód használatával. Működéséről a technikai dokumentációban kaphat információkat.

Érdemes talajba fektetett csöveken keresztül szívni az épületbe a levegőt?

Régebbi rendszereknél gyakran alkalmazták ezt a megoldást. A gyártók zöme ma már ezt nem alkalmazza mivel bekerülési költségei miatt soha meg nem térülő beruházást jelentenek és komfortban sem jelent akkora változtatást, mely megérné a plusz kiadást.

Honnan érdemes a friss levegőt beszívni, elhasznált levegőt kifújni?

A beszívás pont megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy legyen túl közel a kidobott levegő csonkja(min.3-4m). Semmi esetre se szívja a levegőt a tetőről, ott nyáron nagyon magas hőmérséklet alakulhat ki és ne legyen közel gázkémény, autóparkoló, vagy mérgező anyag forrás. Érdemes oldalfalon úgy elhelyezni, hogy védett, árnyékos helyről tudja a gép beszívni a lehető legtisztább levegőt és illetéktelenek se tudjanak hozzáférni. A használt levegő kidobása tetőkifúvón vagy oldalfalon egyaránt lehetséges.

Helyettesíthető a klímaberendezés szellőzőgéppel?

Nem. Egy átlagos méretű szellőzőgép 150-200m3/h levegőt szállít és ilyen légmennyiség mellett nem lehetséges 0,5-0,8kW érezhető hűtőteljesítménynél többet juttatni az épületbe. Egy kevésbé jól szigetelt családi ház hűtési igénye ennek sokszorosa, a klímaberendezések helyiségenként képesek 2-3kW hűtőteljesítményt biztosítani. A legkisebb klímaberendezés légszállítása is több mint 300m3/h, pedig csak egy helyiség hűtését kell biztosítania.

Mennyibe kerül egy szellőzőrendszer?

Az ár függ a rendszer méretétől és műszaki tartalmától. Egy közepes méretű családi ház esetén a komplett rendszert legalább nettó 1,5 millió Forint összegtől kell kalkulálni. Amennyiben az összeg ettől bármelyik irányba eltér, érdemes még körültekintőbben ellenőrizni az ajánlatot.

Mennyi elektromos áramot fogyaszt egy szellőzőberendezés?

Egy átlagos szellőzőgép elektromos fogyasztása óránként 25-75W közötti tartományban van, a berendezés méretének függvényében. Téli hidegben az elektromos előfűtő működése miatt ez kis mértékben emelkedhet, de lakása áramfogyasztását ekkor sem fogja nagyságrendekkel megváltoztatni.

Milyen gyakran kell karbantartani a szellőzőberendezést?

A berendezés üzemeltetése során, a környezeti levegőminőség függvényében évente 3-4 alkalommal javasolt a szűrőcsere, melyet az üzemeltető könnyűszerrel el tud végezni. Ez nagyon fontos a berendezés üzemszerű, zajmentes működéséhez, mert ha a szűrőt nem cserélik, idővel eltömődik és elzárja a levegő útját. Szakcég általi karbantartást 2 évente javasolt.

Milyen szűrőt érdemes használni a szellőztetéshez?

A szellőzőkészülékek nagy részében F7 minőségű szűrőt használnak a friss levegő megtisztításához. Mivel a port és polleneket 90-95%-ban képesek kiszűrni, az esetek zömében ez elegendő. Olyan helyeken, ahol a környezeti szennyezés (fűtés, ipar, közlekedés) extrém terhelést jelent, ott aktívszén szűrőt lehet a hálózatba építeni. Az aktívszén szűrő nagy ellenállását a rendszer méretezésénél figyelembe kell venni.

Mennyire zajos egy szellőzőrendszer?

Nagyságrendileg egy modern mosógéphez hasonló zajszinttel rendelkeznek, ezért nem érdemes hálószobába telepíteni. A készülék lakás felőli csővezetékébe hangcsillapító beépítése javasolt, így a gép hangja a szellőzőrendszeren keresztül nem juthat az épület helyiségeibe. Fontos a megfelelő beüzemelés/beszabályozás, mert nem jól méretezett vagy beszabályozott rendszer esetén, a befújási pontoknál légzaj keletkezhet. Ha a gép hangja idővel megemelkedik, az általában a szűrő eltömődésének a jele.

Klíma, párátlanító, légtisztító helyettesítheti a szellőzőgépet?

A szellőzőgép egy komplex problémára nyújt megoldást. A levegőben lévő szennyeződéseket elszállítja, helyére szűrt friss levegőt juttat, melyet a hőcserélőn igény szerint felmelegít vagy lehűt. A klímaberendezés csak hűt/fűt/párátlanít, de valójában nem biztosít friss levegőt. A párátlanító csak a levegő páratartalmát csökkenti. A légtisztító ugyan szűri a portól, pollenektől, a levegőt, de az elhasznált levegőt nem tudja frissíteni és az abban feldúsult CO2 molekulákat sem képes oxigénre cserélni. Nem tudja továbbá kiszűrni feldúsuló radon, VOC és nitrogén-oxid molekulákat sem a levegőből. Ezek ártalmairól másik fejezetben bővebben olvashat.