Energiaosztály besorolásA modern, jól szigetelt épületek esetében egyre nagyobb a szellőztetésből eredő hőveszteség aránya. Egy átlagosnak tekinthető jól szigetelt, de nem szellőztetett épület fűtési igénye 4500 kWh évente.

Ahhoz, hogy a lakásban lévő levegő minősége megfelelő legyen, 2-3 óránként min. 5-10 perces, teljes átszellőztetésre lenne szükség. Könnyen belátható, hogy ennek kivitelezése egyrészt nagyon nehezen oldható meg, mivel nem fogunk éjszakánként 2 alkalommal csak ezért felkelni, másrészt télen és nyáron egyaránt komolyan rontaná komfortérzetünket.

A legfontosabb azonban, hogy ilyen szellőztetés mellett a fent említett épület hővesztesége 9000 kWh-ra, azaz nagyságrendileg a duplájára emelkedne. Ez a rossz komfort mellett komoly pénzveszteséget is okozna.

Hővisszanyerős szellőzőrendszerrel folyamatosan biztosítható az egészséges és tiszta levegő, és mellette a fenti épület hővesztesége 5000 kWh-ra csökkenthető, tehát valós energiamegtakarítás érhető el használatával. A készülék így évente körülbelül 140.000,- forintot spórolhat tulajdonosának.

Építkezés során az ablakok egy része kiváltható nem nyíló ablakokra, amelyeknek ára és hőszigetelési tulajdonságai is kedvezőbbek, így biztosít további megtakarítást és környezettudatos üzemeltetést.

Energiatakarékos szellőztetés